download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Споразумението ACTA се очаква да бъде ратифицирано

30.01.2012 14:27 (преди 12 години и 2 месеца) | dulo | показана 2999 пъти Статистики
Докато целият свят протестираше срещу приемането от американския Сенат на законопроектите SOPA (Stop Online Piracy Act) и PIPA (PROTECT IP Act), подписването на споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) е вече в заключителен стадий. Това е търговско споразумение, според което в сила ще бъде строго съблюдаване на авторските права в Интернет. При по-задълбочено разглеждане на споразумението се вижда, че в него са заложени много по-строги и твърди мерки в сравнение с "триумфално победените" от Интернет-обществото проекти SOPA/PIPA. Струва си да отбележим, че преговорите по ACTA се провеждат при завишена секретност и различните детайли се налага да бъдат събирани капка по капка.
Заседание на полския Сейм: via Associated Press
Заседание на полския Сейм: via Associated Press

Според наименованието, бихме могли да предположим. че в търговското споразумение става дума за материални вещи, но това съвсем не е така. На практика се въвеждат сериозни ограничения по отношение на интелектуалната собственост.
     Един от важните елементи на споразумението е, че ACTA предвижда предоставяне пълномощия на митническите органи да проверяват всички видове носители на информация за съдържание на нелегитимен контент: програмно осигуряване, видео и музика. Шифроването на файлове или дискове няма да помогне, защото в случай на "забравена" парола, влизането в някои държави може да бъде отказано.
     Приемането на ACTA ще се отрази и на доставчиците на Интернет, които ще бъдат задължени да вземат мерки за контрол на своите абонати и сваляната информация. Според документа, предвижда се "правилото на трите предупреждения": след третото предупреждение провайдърът ще е длъжен да ограничи достъпа до Интернет на провинилите се потребители.
     За разлика от SOPA/PIPA, действието на ACTA не се ограничава само с презокеанските държави - споразумението е вече подписано от 22 европейски страни, които допълват списъка съдържащ САЩ, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Канада и Мексико. На 26-ти януари се присъединиха още Дания, Латвия и Литва. От прибалтийските държави Естония отказва сляпо да подпише споразумението и изнася въпроса на пленарно заседание на правителството.
     В Латвия информацията е разпространена постфактум във вид на малка забележка, гласяща че посланикът Петерис Вайварс, по време на работно посещение в Япония, подписал споразумението ACTA от името на правителството. Забележката е публикувана далеч не във всички новинарски медии и е поставена в най-долните части на страниците.
     Единствено поляците реагираха против ACTA, които на 25-ти януари организираха улични протести във Варшава, в които участваха около десет хиляди души.
     На 31-ви март е назначено изслушването по ACTA в Европейския Парламент и от това зависи, дали ще започнат да се прилагат новите процедури по защита на интелектуалната собственост в Европа.

     Подробности: Оригиналният текст на ACTA, официалният сайт на ACTA.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2 3 4 5
Твоето мнение

  • Събота, 23.06.12, 09:11, phrozencrew:
    Лелелееее! Колко теми сте оакали бе?! Издигнахте спаменето до невиждани висоти!
    Някакви никове се появиха от на баба скрина. От тема за ACTA стигнахме до академична дисертация по тролиране!
  • Събота, 23.06.12, 11:09, programings:
    Целият форум е така, Недялко!
  • Събота, 23.06.12, 18:22, stiliyangr:
    ” Лелелееее! Колко теми сте оакали бе?! Издигнахте спаменето до невиждани висоти!
    Някакви никове се появиха от на баба скрина. От тема за ACTA стигнахме до академична дисертация по тролиране!
     Може би е време да обвиниш и мен, че правя някакви шашми - че не съм реална личност или нещо такова - ти си знаеш по-добре...
  • Събота, 23.06.12, 18:30, phrozencrew:
    ” Може би е време да обвиниш и мен, че правя някакви шашми - че не съм реална личност или нещо такова - ти си знаеш по-добре...
    Не, по-добре ти да обвиниш мен, че не съм реална личност. Аз ще ти се правя на обиден и ще вдигам скандали с големи букви, пищейки от ужас, ще тичам наляво-надясно с високо вдигнати ръце!
  • Петък, 06.07.12, 13:55, stoqncho:

    Споразумението ACTA е мъртво!

    Цитат
    Европейският парламент изигра ключова роля в съдбата на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), което породи спорове от момента, в който бе предложено. На 4 юли 478 депутати гласуваха против влизането му в сила, 39 бяха "за" одобрението му и 165 се въздържаха. Решението на Парламента означава, че АСТА не може да влезе в сила на територията на ЕС.

    Източник: Евро парламента.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.