download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Референдум за АЕЦ

Автор
Съобщение
dreven
Вто, 06.08.13, 21:58

RE: Референдум за АЕЦ

” Попаднах на един любопитен факт, (докато търсех информация дали човек е успял вече да пикае в космоса и какво се случва с течността):

- Работеща на въглища електроцентрала изхвърля във въздуха 100 пъти по-големи радиоактивни емисии, отколкото атомната при производство на едно и също количество енергия.

Това така ли е ? „

Не е вярно по-начина по-който е написано. Вярно е, че при нормална работа на АЕЦ с мощност 1000 MW и ТЕЦ с мощност 1000 MW, ТЕЦ-а изхвърля повече обща активност в атмосферата. Казвам повече, но не казвам 100 пъти. Колко повече зависи от вида на въглищата, които използва термичната централа и концентрацията на радиоактивни изотопи във въглищата. С други думи, това е строго специфично за всеки вид атомен реактор и всеки ТЕЦ. Дори два реактора от един и същ тип, каквито са ВВЕР-440 и ВВЕР-1000 за единица мощност, изхвърлят в атмосферата различни количества радиоактивни изотопи. Колкото и да е парадоксално малките реактори ВВЕР-440 изхвърлят при нормална работа отнесено към единица мощност, далеч по-малко радиоактивни изотопи спрямо всички съвременни реактори. Причината е в пълна реализация на идеята за херметичност на радиоактивния първи контур. Само за пример ще спомена, че главните циркулационни помпи, които движат водата на този реадиоактивен първи контур при ВВЕР-440 са безсалникови. Тоест напълно херметични помпи, при работата на които дори една капка радиоактивна течност не напуска първи контур. Това обаче при по-новите реактори не е така, в това число и ВВЕР-1000.
Но за това, колко радиоактивни изотопи се изхвърлят в атмосферата можеш да съдиш по Гама-фона около всяко енергийно съоръжение. На площадката на Козлодуй, Гама-фона варира от 0,10 до 0,15 микро сиверта за час. Тоест той практически изобщо не се отличава от нормалния за региона фон. Около ТЕЦ-вете обаче е от 2 до 3 пъти по-висок, което се дължи на известно натрупване на радиоактивни изотопи. Но за да придобиеш съвсем ясна представа ще спомена, че на Орлов мост, когато няма протести Гама-фона е около 0,45 микро сиверта в час. И това е така не само в нашата столица, а навсякъде по големите градове с интензивно автомобилно движение.
Надявам се да си ме разбрал.

dreven
Вто, 06.08.13, 22:00

RE: Референдум за АЕЦ

” Попаднах на един любопитен факт, (докато търсех информация дали човек е успял вече да пикае в космоса и какво се случва с течността):

И какво научи по въпроса за космоса?

dreven
Сря, 07.08.13, 09:37
Какво стана с идеята, че на България повече енергийни мощностти не са и необходими?
През месец Май износът на България на електроенергия беше 128 МW, след промяната на закона и свалянето на такса пренос близо 3 пъти до 12 лв за 1 MW, днес България изнася вече 1300 MW с тенденция да се увеличи износа до 1500 MW. Капацитетът ни за износ към Турция е запълнен на 100 %. Електропроводите не могат да понесат по-голям товар в тази посока. Излиза, че съм бил прав, че на международния пазар можеш да продадеш колосално количество електроенергия стига цената му да бъде малко под международната за региона. Определено износ с ВЕИ-та няма как да се случи, но за АЕЦ няма никакви проблеми. Къде са сега онези анализатори и професори по телевизията, които се изказваха сякаш те са измислили ядрената енергетика? Толкова ли бе трудно да се съобрази от министрите на ГЕРБ, че ако свалиш цената на разумно ниво можеш да увеличиш износа си 10 пъти и съответно да осигуриш работа на десетки хиляди заети в бранша, като между временно спечелиш стотици милиони. Проста задача, но не е по силите на деца министри. И за това хайде в опозиция, за да се учат как се случват нещата. Четири години слушаме само как не можело да стане, защото договорите не позволявали, защото ЕС така искал, защото предишните били виновни и всякакви оправдания на не можещите и не знаещите. Хайде сега отстрани малко да погледат, а платените им клакьори да помълчат.
phrozencrew
Сря, 07.08.13, 13:25
Проспускаш основното!
1. От това печелят само и единствено частните фирми на другарите от БСП. АЕЦ-а работи на загуба.
2. Изнасяме на чужденци евтин ток, докато на българския пазар се продава скъпо и прескъпо.
dreven
Сря, 07.08.13, 19:10

RE: Референдум за АЕЦ

” Проспускаш основното!
1. От това печелят само и единствено частните фирми на другарите от БСП. АЕЦ-а работи на загуба. „

Пишеш колкото да напишеш нещо. Нека АЕЦ работи 10 месеца на пълна мощност па накрая ще видим дали е на загуба. На загуба бе до като работеше на минимална мощност, но сега е натоварен и печата валута за държавата. Без тази валута държавата не може да си купува горивата от руснаците и да си покрива заемите. Без източник на свежа валута всяка държава се смята за фалирала.

” 2. Изнасяме на чужденци евтин ток, докато на българския пазар се продава скъпо и прескъпо. „

Има една малка прослойка в обществото ( в това число включвам и теб ), която пледираше срещу нова АЕЦ и на референдума гласува против нови ядрени централи. За тази прослойка аз бих въвел специален режим на плащане на тока. Отиваш да си платиш тока и там те питат по какви цени искате да платите? Дали по цена на тока от АЕЦ или цена на ТЕЦ или пък си привърженик на ВЕИ искаш да платиш по цена на фотоволтаик.
С тази проста система, без измислени референдуми, без умопомрачителни телевизионни речи на БСП-ри, Костовисти и Гербери веднага става ясно какво реално иска народа. И ти сине майчин, веднага ще се отречеш от риторичните си изказвания и ще се сетиш, че никак не е морално да мислиш едно, а да говориш друго.

phrozencrew
Сря, 07.08.13, 20:22

RE: RE: Референдум за АЕЦ

Колко печели държавата от продажбата на ток от АЕЦ Козлодуй. Не ми говори фантастики, които са ти в мечтите. Говори с реални факти. На кой продава тока централата, за колко пари, колко от тези пари отиват директно в бюджета, кой печели от препродажбата на ток и по колко?
Като си отговориш на тези простички и елементарни въпросчета, ще разбереш, че фантазиите са едно, а реалността е нещо съвсем различно.
iceman_
Чет, 08.08.13, 00:15
На многоуважаемия иначе от мен Фрозен хем му се иска хем не му стиска. Хем му се иска евтин ток хем е против нова АЕЦ! И е готов чувал сол от инат да изяде, дори два но никога няма да признае, че тока от АЕЦ е с много пъти по-евтин от другия, независимо какъв. Мисля си - или е заблуден, или така му нареждат или просто има непосредствен интерес. Нито едно не ми харесва, ама какво да се прави - има си право на мнение, без значение какво е.
А иначе и от девет кладенеца вода да му донесеш, и деветдесет и девет експерта да му кажат , че от АЕЦ енергията е едновременно най-евтина и едновременно и най-чиста, той пак ще си пее старата /герберска/ песен - НЕ ИСКАМ!

Защо ли?

dreven
Чет, 08.08.13, 09:36

RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” Колко печели държавата от продажбата на ток от АЕЦ Козлодуй. Не ми говори фантастики, които са ти в мечтите. Говори с реални факти. На кой продава тока централата, за колко пари, колко от тези пари отиват директно в бюджета, кой печели от препродажбата на ток и по колко?
Като си отговориш на тези простички и елементарни въпросчета, ще разбереш, че фантазиите са едно, а реалността е нещо съвсем различно. „

Ти не ми отговори какво би избрал, ако се въведе схема за избор, при която всеки сам да избира каква енергия иска да плаща, но аз ще ти отговоря на твоя въпрос.

Най-големия, най-крупния играч на международния пазар е НЕК. Заговорим ли за десетки и стотици мегавати износ, може да си сигурен, че това са договори на НЕК.

НЕК е все още държавна и като такава всичко спечелено от нея автоматично става държавна собственост ( изключвам средствата, които са необходими за нейното функциониране).Всички останали търговци на електрическа енергия нямат шанс в голямата игра за валута, защото те първо трябва да купят енергията от НЕК или от производител, но на свободна цена, да платят такса пренос и чак тогава да продадат купеното на международния пазар. НЕК купува енергията от АЕЦ в пъти по-евтино от търговците на енергия. Е ако ти купуваш в пъти по-скъпо от мен и двамата излезем да продаваме на пазара, какви шансове би имал ти. Ето защо ГЕРБ завъртяха интригата за фалиране на НЕК и нейната приватизация по метода на Костов. Да ама не им стигна времето и слава БОГУ.
Пак повтарям, че една държава за да я има трябва да печели валута. От данъци и акцизи валута не се печели.

phrozencrew
Чет, 08.08.13, 09:48

RE: Референдум за АЕЦ

” На многоуважаемия иначе от мен Фрозен хем му се иска хем не му стиска. Хем му се иска евтин ток хем е против нова АЕЦ! И е готов чувал сол от инат да изяде, дори два но никога няма да признае, че тока от АЕЦ е с много пъти по-евтин от другия, независимо какъв. Мисля си - или е заблуден, или така му нареждат или просто има непосредствен интерес. Нито едно не ми харесва, ама какво да се прави - има си право на мнение, без значение какво е.
А иначе и от девет кладенеца вода да му донесеш, и деветдесет и девет експерта да му кажат , че от АЕЦ енергията е едновременно най-евтина и едновременно и най-чиста, той пак ще си пее старата /герберска/ песен - НЕ ИСКАМ!

Защо ли? „

Не. И ти не четеш, само си пишеш. За 12003456 път повтарям, че не искам да строим монумент на глупостта, а SMR-и. Евтини, максимално безопасни, строят се за година и могат лесно да се демонтират. Ако не си забелязал, въобще не съм против ядрената енергетика. Против съм енергийната мафия, която ограбва България.
Престани да манипулираш мнения, да ги изкривяваш и да си слагаш твои добавки. Грозно е!
iceman_
Чет, 08.08.13, 11:17

RE: RE: Референдум за АЕЦ

” Не. И ти не четеш, само си пишеш. За 12003456 път повтарям, че не искам да строим монумент на глупостта, а SMR-и. Евтини, максимално безопасни, строят се за година и могат лесно да се демонтират. Ако не си забелязал, въобще не съм против ядрената енергетика. Против съм енергийната мафия, която ограбва България.
Престани да манипулираш мнения, да ги изкривяваш и да си слагаш твои добавки. Грозно е! „

Ами тогава за 12003457 път ще кажа -

- Коя е "енергийната мафия"? Докажи го!
- Защо смяташ че едно нещо е "монумент на глупостта"? Докажи го!

Иначе до тук всичко написано от теб на 100% е против ядрената енергетика, и ако не докажеш твърденията си , това само ще потвърди че наистина си против.

ПС. Поясни какво имаш в предвид за SMR - и евтини и тн.

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.