download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Автор
Съобщение
karadzha
Пон, 14.10.13, 18:47

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Интересно четиво ,което комбинирах с едно кафе! Беше ми приятно Действително няма алтернатива на науката като точност ,но и тя работи с аксиоми , постулати т.е. очевидни неща. Имайки предвид несъвършените човешки възприятия не може да се претендира за точност и истина! Има обаче едно НО. Науката се променя ,не е догматична както религията.Новите технически средства водят до тази промяна. Другото важно нещо е , че науката променя човешкото мислене във всички области без изключение! И все пак дали трябва напълно да се доверяваме на науката и да отричаме религията? Според една статистика ,която преди години бях срещнал около 96% от населението на Земята е вярващо!!! Тези хора като не са атеисти ,какви са? Заблудени?Дали може да сме вярващи и в някакъв бог и да приемаме науката като определяща мирогледа ни!Изобщо съвместими ли са религията и науката? Според мен ДА! Науката касае материалния свят, религията духовния! Те са две различни страни на монетата. Въпросът е, какво да ние отношението в пресечните им точки ,където се явяват противоречията? „

В Западна Европа ок. 30% от населението са вярващи според предаване на бТВ от тия дни (от последния петък или събота) и няма как 96% от населението на Земята да са вярващи
Ако Църквата не бе една узурпирала вярата институция едва ли щеше да просъществува, но години наред (а понякога и днес) тя е против науката, което е спънало доста напредъка на човечеството.
Иначе доказателството за Божествения произход на човека (а където човекът там и светът) се намира в десетичната бройна система.
Последното бях разгърнал в едно описание на уебуеър-калкулатор - доста многообхватен, между другото, но админите са решили, че не му е мястото тук и ви го спестиха
В случай че има заинтересовани, мога да повторя упражнението - този път без представяне на едно чудесно уеб-приложение

ПП Знанието е сила, въображението – могъщество

mayhem1
Пон, 14.10.13, 18:55
Вяра и религия са различни понятия. Разграничавайте ги. Аз вярвам, че има висша сила, но не я наричам с имена- исус, алах, буда, йехова, гастон ...
редактиран от mayhem1 на 14.10.13 18:56
редактиран от mayhem1 на 14.10.13 19:07
iceman_
Пон, 14.10.13, 19:17

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Вяра и религия са различни понятия. Разграничавайте ги. ... „

Така е. И наистина са различни неща, а не две страни на една монета.

И наистина съм съгласен че , може би, има някаква сила и тя не се казва Бог, Буда, Йехова или някакъв индианец
 из Ловните полета.

Преди години за кратко карах такси. Един ден качих един от клисарите на една от неголемите църкви в София на ул. Аспарух. Та той ми каза , че тогава поповете са се хванали за брадите заради ... свещите. И понеже го погледнах изумен , той допълни че неговата, неголяма, църква ле е годишно .... 3 тона свещи !!!! Аз и до тогава нямах много доверие на поповете, но след тази случка повече не искам и да чуя за официална църква.

iceman_
Пон, 14.10.13, 19:25
” Това дали съществува още не е доказано, а и дали не съществува – също

Нда, ама и да вярваш в нещо дето не съществува, пък и да даваш пари на поповете, е глупаво. А ако си и фундаменталист - значи си просто луд.

karadzha
Пон, 14.10.13, 19:42

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Нда, ама и да вярваш в нещо дето не съществува, пък и да даваш пари на поповете, е глупаво. А ако си и фундаменталист - значи си просто луд. „

Ти явно падаш от луната, щото всеки друг тук знае отношението ми към попщината
Уважавам човека, но не и професията му (важи най-вече за попове и владици)
Вярата щеше да си съществува много по-рахат без Църква, особено такава, която не ти дава избор освен тоя да си религиозен (говоря за тъмните векове и в частност за днешно време)
Е, аз съм вярващ (и слабо религиозен), но със свои виждания и вярвания

редактиран от karadzha на 14.10.13 19:52
karadzha
Пон, 14.10.13, 19:50

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Вяра и религия са различни понятия. Разграничавайте ги. Аз вярвам, че има висша сила, но не я наричам с имена- исус, алах, буда, йехова, гастон ... „

Религиозният човек е вярващ и се уповава на религиозна институция да го ръководи
Вярващият не е задължително да е религиозен и ако не вярва на попове, ходжи и лами, то наистина е само вярващ (независимо от това, че в частност може да е и малко религиозен)

iceman_
Пон, 14.10.13, 19:58

RE: RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Ти явно падаш от луната, щото всеки друг тук знае отношението ми към попщината... „

Е явно падам от луната, или - по-скоро хич не ме еня за навиците ти. Лека шега.

Иначе между вяра и вяра има разлика. Едно е някакъв отшелник в Рила, друго е войнстващ муджахидин, каквито напускаха у нас. Та вярата може и да е глупвава работа за отделния човек, но мощно оръжие , особено при по-непросветените нации. Срещу последното може да се противопоставим единствено чрез знание и просвета.

karadzha
Пон, 14.10.13, 20:16
Има много броични системи, но най-хармонични в математическо измерение са десетичната и двоичната
Затова и сътворението на разумни същества е свързана с първата, а на компютъра с втората
12345679*9=111111111 - без коментар
12345679*8=98765432 - (почти) всички цифри, като предстартово броене
12345679*7=86419753 - (почти) всички цифри, но поомешани
12345679*6=74074074 - периодичност
12345679*5=61728395 - (почти) всички цифри, но поомешани
12345679*4=49382716 - (почти) всички цифри, но поомешани
12345679*3=37037037 - периодичност
12345679*2=24691358 - (почти) всички цифри, но поомешани

Извод: Само математиката е по-голяма от Господ, макар че и тя е негово откритие (но не творение)

karadzha
Пон, 14.10.13, 20:22

RE: RE: RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Е явно падам от луната, или - по-скоро хич не ме еня за навиците ти. Лека шега.

Иначе между вяра и вяра има разлика. Едно е някакъв отшелник в Рила, друго е войнстващ муджахидин, каквито напускаха у нас. Та вярата може и да е глупвава работа за отделния човек, но мощно оръжие , особено при по-непросветените нации. Срещу последното може да се противопоставим единствено чрез знание и просвета. „

Хората, а и аз, ти казахме, че религия е едно, а вяра – малко по-друго
Религията доста пъти е носител на ретроградното, а вярата не ти пречи да искаш да постигнеш необятните знания, които има само Господ

mayhem1
Пон, 14.10.13, 21:19
” Религиозният човек е вярващ и се уповава на религиозна институция да го ръководи
Вярващият не е задължително да е религиозен и ако не вярва на попове, ходжи и лами, то наистина е само вярващ (независимо от това, че в частност може да е и малко религиозен)
Нцъ! Хем си прав, хем не си.
Прав си, защото несъзнателно според мен, казваш истината. Грешиш, защото нагласяш моето възприятие за истина според собствените си разбирания с намека "независимо от това, че в частност може да е и малко религиозен". Извинявам се за "алабализма" (мисля, че е твой израз).
Всеки човек вярва в нещо. Учените вярват в своя принос за човечеството. Понякога грешат. Например Опенхаймер.
Аз вярвам в природата и правото й да се защитава от хората . Приемай го, както искаш.
Вярвам, че хората са еднакво скроени по нечие подобие (сега няма да говорим за извънземни и динозаври - те не съществуват според библията ). И имат еднаква нужда от вяра (която по някакъв извратен начин се обръща в религия). Ние сме си измислили джийзъс. Пигмеите, не виждали бял човек, са си измислили други богове. Но е факт, че ги има, богове и идоли. Навсякъде! Откакто свят светува, човек се страхува от самотата и търси общност към която да се приобщи. Вярата е слабост, но създава комфорт. Слабост, която религията превръща в инструмент.
Да, религията също създава комфорт, това не може да се отрече. Във всички религии (предполагам, не съм запознат) са заложени стойностни, хуманни идеи. Тълкуването, нагаждането според собствените нужди, това ги прави негодни. В тоя ред на мисли - не отричам правото на човек да следва правила и догми, стига да покриват нуждите му без да бъдат в разрез с нуждите на другите. Отричам липсата на право на избор. Не съм чел корана и тората. Ами ако са по-добри от библията? Как може да избера правилната религия, ако не познавам всички останали религии?
Парадоксалното в случая е, че не искам да се запознавам с въпросните религии, защото историята доказва тяхната негодност. Много хора стигат до тази истина, но неспособноста им да отстояват правото си на избор и нетърпението им да намерят кауза, която да следват ги препраща към неподходящи алтернативи. Например разни секти.
Е, аз съм търпелив. Докато се появи правилната за мен религия ще вярвам в Дарвин и Пратчет

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.