download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Автор
Съобщение
iceman_
Сря, 16.10.13, 21:04
karadzha
Сря, 16.10.13, 21:09

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Това е от стария завет и няма нищо общо с Христос. „

То Айса и той живее по тоя Стария завет
Най-голямата Божия заповед според Христос е да обичаш ближния като себе си и повече даже

iceman_
Сря, 16.10.13, 21:18
Днес живеем по закона на джунглата.
karadzha
Сря, 16.10.13, 21:25

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” На този текст, най приляга "Бога на разума" на Христо Ботев:

Моята молитва

"Благословен бог наш..."

О, мой боже, прави боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...

Не ти, комуто се кланят
 калугери и попове
 и комуто свещи палят
 православните скотове;

не ти, който си направил
 от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
 роб да бъде на земята;

не ти, който си помазал
 царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
 мойте братя сиромаси;

не ти, който учиш робът
 да търпи и да се моли
 и храниш го дор до гробът
 само със надежди голи;

не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
 денят скоро народите!

Вдъхни секиму, о, боже!
любов жива за свобода -
да се бори кой как може
 с душманите на народа.

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
 да си найда и аз гробът!

Не оставяй да изстине
 буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
 тихо като през пустиня!... „

Затова се казва, че храма е в нашата душа и което оставиш като човещина това ти връща и Господ.
Църквата е изиграла и положителна роля като опазване на българщината, но за съжаление пасивите ѝ днес са съизмерими и даже по-големи от тия по времето на Ботев.
"Добре" (бива и без кавички), че хората мрат, че поповете само с 290 лева плата гладни ще умрат.
Иначе владиците си джиткат мерджани и са с Ролекси за по към 5 бона и им дреме на кура за вярата.
Колкото по-зле е народа, толкова по-грижовна трябва да е Църквата към страдащите, а то е точно обратното.
Ама в България кво ли ни е нормално

phrozencrew
Сря, 16.10.13, 21:39

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Фрози, на мене ли ми обясняваш да правя разлика между вяра и религия??? И защо го правиш, като аз не говоря нито за едното нито за другото във въпроса ми към мохикана.
Попитах го дали като спотрувам, ще се пека в ада, ама той мълчи като риба. Никъде, никъде не съм казал, че като практикувам йога, ако го правя, ще изповядам хинуизъм, будизъм, или чухче. Но той вече изстреля мнението си че който го прави с цел оздравяване, срещу волята Му, ще се пече в ада! И ме учуди искренно, защото такива фундаменталистки възгледи ми мязат малко на забраната на онея в Афганистан да не се бръснат брадите. „
Мне, ти говореше за мъцкането на винце и паленето на свещи дали щели да те направят по-здрав. Може, но зависи колко е силна вярата ти. Има и медицински термин - плацебо-ефект. Подобни техники се прилагат и върху спортисти, за пример Агаси, на който трееньора му давал витами C и му казвал, че е допинг .
karadzha
Сря, 16.10.13, 22:03

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Фрози, на мене ли ми обясняваш да правя разлика между вяра и религия??? И защо го правиш, като аз не говоря нито за едното нито за другото във въпроса ми към мохикана.
Попитах го дали като спотрувам, ще се пека в ада, ама той мълчи като риба. Никъде, никъде не съм казал, че като практикувам йога, ако го правя, ще изповядам хинуизъм, будизъм, или чухче. Но той вече изстреля мнението си че който го прави с цел оздравяване, срещу волята Му, ще се пече в ада! И ме учуди искренно, защото такива фундаменталистки възгледи ми мязат малко на забраната на онея в Афганистан да не се бръснат брадите. „

Това, което казваш е фанатизъм, а не фундаментализъм
Ама споко, времето на Светата инквизиция отмина отдавна

iceman_
Чет, 17.10.13, 00:04
Не по врат а по шия. Бас държа , че мохикана все му е тая и все ще ме праща в пъкъла.
dreven
Чет, 17.10.13, 00:10
Учудвам се на интереса, който предизвика тази тема. Учудвам се и на компетентността на всички пишещи във форума по тази тема. За сетен път в мен се затвърждава мнението, че хора, които се интересуват от програмиране се отличават със силно изразена вяра. Без вяра няма работещ сорс, няма работеща програма, няма развитие.
Качеството вяра е задължително за програмиста, както музикалния слух е задължителен за полиглота владеещ много чужди езици. Не е важно в какво вярваш, важно е да вярваш. Това те прави човек !
iceman_
Чет, 17.10.13, 10:45
Абе в неделя черквите не сa препълнени с програмисти...
редактиран от iceman_ на 17.10.13 11:21
insecteater
Чет, 17.10.13, 11:25

За хороскопите ... продължение

Една интересна статия на тема астрология. Оказа се, че когато споделих това с познати, се налагаше да обяснявам какво означават рефракция и прецесия !!!!

и поредният цитат от книжлето:

.... Само че днес астрологията, която ни съпътства от повече от четири хилядолетия, изглежда по-популярна от когато и да било. Според социологическите проучвания поне една четвърт от всички американци „вярват“ в астрологията. Една трета смятат, че астрологията на зодиакалните знаци е „научна“. Между 1978 и 1984 г. процентът на учениците, които вярват в астрологията, е нараснал от 40% на 59%. В Съединените щати астролозите са може би десет пъти повече от астрономите. Във Франция те са повече от свещениците на Римокатолическата църква. Надутото отрицание на няколко кресливи учени не може да осъществи контакт с тези обществени нужди, които астрологията (независимо от това, колко е невярна) задоволява, а науката — не.

Редакция:
понеже ми е струва много късичък този пост, ето цитирано (от тук) още нещо - от областта на психологията, но широко изпозлвано в хороскопите (тоя път не е от книжлето):

Цитат
” А сега нека разгледаме ефектът на Барнъм:

    Този ефект е интензивно изучаван от психолозите (например Dickson & Kelly, 1985), които са установили, че огромното мнозинство от хората приемат общи личностни обобщения като конкретни описания на себе си. Ето пример, взет от М. Шърмър (Shermer, 2005, p. 6):

    “Вие сте много състрадателен човек, бързате да помогнете на другите, но има моменти, когато – ако сте честни – разпознавате егоистична жилка у себе си… Понякога сте твърде честни за чувствата си и разкривате твърде много от себе си. Бива ви да обмисляте нещата и бихте искали да видите доказателства, преди да промените мнението си за нещо. Когато се окажете в нова ситуация, сте много предпазливи, докато откриете какво става, а след това започвате да действате уверено… Знаете как да бъдете добър приятел. Можете да се дисциплинирате, така че да изглежда, че контролирате другите, но всъщност понякога се чувствате донякъде несигурни. Иска ви се да бяхте малко по-популярни и спокойни в междуличностните си отношения, отколкото сте сега. Вие сте мъдри по отношение на живота – мъдрост, спечелена чрез трудно натрупан личен опит, а не от четене на книги.”

    Голям брой хора смятат, че това обобщение е много точно описание на тяхната личност. Много малко хора обаче спонтанно осъзнават, че повечето други също ще го възприемат като показателно за тях! Има добре известни твърдения и фрази (като този пример), които повечето хора възприемат като отнасящи се за тях. Всеки може да ги подаде на “клиент” като индивидуализиран психологически “анализ” и клиентът обикновено ще е много впечатлен от индивидуализираната точност на “психологическия профил”, без да знае, че този профил се дава на всеки.

Ефектът на Барнъм е, разбира се, основата на вярването в точността на гледачките на ръце и астролозите (Kelly, 1997, 1998). Освен това този ефект осигурява пример за това, колко лесно е да се генерират свидетелски разкази и, разбира се, показва, че те са безполезни.

редактиран от insecteater на 17.10.13 11:29
редактиран от insecteater на 17.10.13 11:29
редактиран от insecteater на 17.10.13 11:30
редактиран от insecteater на 17.10.13 11:35

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.