download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Автор
Съобщение
karadzha
Пон, 14.10.13, 21:49
Всеки има право на своя вяра, но за различните религии това не е така
Според всяка религия единствено правилна е точно тя

Аз съм съгласен с всяка монотеистична религия, че Господ е само един, но оттам нататък не се чувствам длъжен да им вярвам.
Чел съм Стария завет (еврейската Тора ще да е на негова основа), Новия завет и част от Корана

iceman_
Вто, 15.10.13, 00:25
Всеки има право на религия, ама не на всякъде е така. Тук таме и глави режат на площада, или пък няколко откоса с калашник може. Ние тука сме прекалеееено толерантни и заради това вече от две страни ни бодат в задниците минаретата, че дори и вече нашите мангали повечето взеха забрадки да скагат жените им. Отнасяме се нехайно, не ни брига че центъра на София е окупиран от няколко хиляди муслюмани и по три пъти на ден затварят движението пред джамията до банята докато мюезина си изпее масалите, а резаните се навеждат за молитва.
Българския модел така наречен е един непукизъм и инертност, който ще доведе до това само след 5-6 петилетки бг населението да е малцинство, официалния език ще е турски, както и - президента. А след 100г, тук ще е провинция Булгаристан. Или Румелия, или каквото им хрумне в Истанбул. И подозирам че и една пушка няма да е гръмнала и че ББ Тиквата ще е депутат от кемалистката партия и ще носи ибрика на шефа.
karadzha
Вто, 15.10.13, 06:59

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Всеки има право на религия, ама не на всякъде е така. Тук таме и глави режат на площада, или пък няколко откоса с калашник може. Ние тука сме прекалеееено толерантни и заради това вече от две страни ни бодат в задниците минаретата, че дори и вече нашите мангали повечето взеха забрадки да скагат жените им. Отнасяме се нехайно, не ни брига че центъра на София е окупиран от няколко хиляди муслюмани и по три пъти на ден затварят движението пред джамията до банята докато мюезина си изпее масалите, а резаните се навеждат за молитва.
Българския модел така наречен е един непукизъм и инертност, който ще доведе до това само след 5-6 петилетки бг населението да е малцинство, официалния език ще е турски, както и - президента. А след 100г, тук ще е провинция Булгаристан. Или Румелия, или каквото им хрумне в Истанбул. И подозирам че и една пушка няма да е гръмнала и че ББ Тиквата ще е депутат от кемалистката партия и ще носи ибрика на шефа. „

Никъде не съм казал, че всеки има право на своя религия
Религията е опиум за народа, както ни учи Маркс, а наркотиците трябва да се забраняват
Щом си педал, мюсюлманин или комунист добре, ама защо трябва да го афишираш с паради и ореваване на орталъка

plamil
Вто, 15.10.13, 07:46
Ще цитирам по памет една реплика:
"Вярвам в себе си, защото знам силите си.
Вярвам в тумора на обществото.
Вярвам в приятелството, защото именно то ражда предателството....."
Вероятни всички ще се сетят откъде е.
И това също е Вяра, но не И Религия.
iceman_
Вто, 15.10.13, 08:07
Голямата източна заплаха настъпва от Изток под знамето на религията и на това знаме има полумесец. Настъпва мощно, агресивно, и след тези орди не остава никаква жива душа която да не е със забрадка или обрязана! Всички средства са позволени, но най-използваното средство е именно религията.
Срещу това съвсем открито нашествие, инвазия и откровенно превземане на територия и човешки души, нашите управленци противопоставят ... приказки. Приказки за "българския модел", "бългатската толерантност", "добросъседство" и подобни shit-ове. Например - в стъкларския завод в Търговище "Шише Джам" ако кандидат работника не говори на турски език - не го приемат на работа. Това дири не е новина, излъчиха го по няколко големи наши телевизии, но реакция няма. Поведението на избраните от нас продажници е , че все едно такива проблеми не съществуват.
karadzha
Вто, 15.10.13, 08:34

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

” Голямата източна заплаха настъпва от Изток под знамето на религията и на това знаме има полумесец. Настъпва мощно, агресивно, и след тези орди не остава никаква жива душа която да не е със забрадка или обрязана! Всички средства са позволени, но най-използваното средство е именно религията.
Срещу това съвсем открито нашествие, инвазия и откровенно превземане на територия и човешки души, нашите управленци противопоставят ... приказки. Приказки за "българския модел", "бългатската толерантност", "добросъседство" и подобни shit-ове. Например - в стъкларския завод в Търговище "Шише Джам" ако кандидат работника не говори на турски език - не го приемат на работа. Това дири не е новина, излъчиха го по няколко големи наши телевизии, но реакция няма. Поведението на избраните от нас продажници е , че все едно такива проблеми не съществуват. „

Така е.
А така се оказа поредната предателска партия

anonymous
Вто, 15.10.13, 09:32
iceman_
Вто, 15.10.13, 09:39
Мохикан, ще ми отговориш ли на въпроса за йогата и джогинга?
karadzha
Вто, 15.10.13, 10:02

RE: Вяра срещу научен подход (или религия срещу наука)

Бе, просто разкажи с две думи филма, а не да го гледаме цели два часа
То само Дарвин е произлязъл от маймуната, а останалите сме чеда Божии

insecteater
Вто, 15.10.13, 10:07

Защо все пак се мистицизма е по-съблазнителен?

Много по-лесно е да се прави псевдонаука, отколкото наука — тъй като е по-лесно да се избягват разсейващите сблъсъци с реалността, при които не можем да контролираме резултата от сравнението. Прилагат се много по-ниски стандарти към твърденията, както и по отношение на това какво може да мине за доказателство. Отчасти поради същите причини е много по-лесно да представиш на широката публика псевдонаука, отколкото наука. Всичко това обаче не е достатъчно, за да обясни голямата популярност на псевдонауката.
За хората е естествено да опитват и да сравняват различни ценностни системи — с цел да проверят дали ще помогнат. А ако сме достатъчно отчаяни, с голяма готовност изоставяме скептицизма, който се е превърнал в тежък товар. Псевдонауката се обръща към силните емоционални нужди, които науката често оставя незадоволени. Угажда на фантазиите за сили и умения, които ни липсват или които копнеем да имаме (като тези, които в наши дни се приписват на супергероите от комиксите, а в миналото са били свойствени на боговете). В някои от своите проявления псевдонауката предлага удовлетворение на духовни щения и лекове за болести. Обещава ни, че смъртта не е краят. Утвърждава нашата важност и централното място, което заемаме в космоса. Гарантира ни, че сме свързани с вселената, че сме едно цяло с нея.* Понякога се оказва, че псевдонауката е убежище по средата на пътя между старата религия и новата наука, гледана с недоверие и от двете страни.
(* Въпреки че ми е трудно да видя каквато и да било космическа връзка, която да е по-силна от удивителните открития на съвременната ядрена астрофизика: като се изключи водородът, всички останали атоми, които изграждат човешкия организъм — желязото в кръвта, калцият в костите, въглеродът в мозъка — са били произведени в гигантски червени звезди, които са отдалечени от нас на хиляди светлинни години в пространството и на милиарди години назад във времето. Както обичам да казвам, ние сме звездна материя. — Б.а.)
В сърцевината на някои проявления на псевдонауката (а също и на някои религии — древни или нови) се крие идеята, че желанията могат да се сбъдват. Колко прекрасно би било, ако — както е в народните предания и детските приказки — можехме да сбъднем копнежите на своите сърца само като си го пожелаем. Колко съблазнителна е тази представа, особено когато я сравним с усилената работа и шанса, които обикновено са необходими за постигането на нашите надежди. Златната рибка и джинът от лампата ще ни дадат право на три желания — всичко, което поискаме, с изключение на възможността да имаме още желания. Кой от нас не се е замислял — просто ей така, за всеки случай, ако някога се натъкне и потърка някоя стара, тумбеста месингова лампа — какво да си поиска?

==============================================================
Мохикан, защо си дал линк към филма "Окултизъм, Християнство и Последното време"? Искаш да го коментираме ли ?

==============================================================
Преди време имах предвид, че вярата е обида за интелекта именно поради факта, че във вярата няма място за съмнение. А съмнението, наред с любопитството е изходната точка на интелекта, откъдето той започва да събира информация, да я анализира и да научава повече за света около нас, вместо послушно да бъде командван като овца на заколение от някой, който използва интелекта си по предназначение . А автогенните тренировки, съчетани със силата на внушението са вече нещо друго, макар че и там може да се каже че се иска "вяра" - в собствените ти способности например, но аз нямам предвид такива случаи, а тази - фанатичната сляпа вяра която .... абе разбрахте ме :D

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.