download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Избор на фотоапарат

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Автор
Съобщение
kookki
Сря, 22.09.10, 22:10
Нед, в Плевен най-доволен останах от консултацията в един магазин. Човека беше доста откровен и не се напъваше да ми продаде апарат, и ми разкри недостатъците на повечето модели. За китовите обективи твърдеше, че аз като любител няма да хвана разлика в качеството. Все пак ще правя снимки, а не билбордни плакати. Това е адреса на магазина. Гледам има и пакетни цени.Имат и оказион. Може да вляза в някаква лизингова схема и да вдигна лимита на парите. Би ли погледнал, ако обичаш. Чоека от магазина иначе ми каза ,че на края на този месец ще имат изложение и със зареждането на новите модели цените на досегашните ще влязат в някаква акция, което е идеално за мен.
Аз всъщност никога не съм снимал с DSLR и не мога да направя съпоставка, затова гледам и Panasonic-а, че ми излиза най-изгодно.
phrozencrew
Сря, 22.09.10, 23:17

RE: Избор на фотоапарат

Нед, в Плевен най-доволен останах от консултацията в един магазин. Човека беше доста откровен и не се напъваше да ми продаде апарат, и ми разкри недостатъците на повечето модели. За китовите обективи твърдеше, че аз като любител няма да хвана разлика в качеството. Все пак ще правя снимки, а не билбордни плакати. Това е адреса на магазина. Гледам има и пакетни цени.Имат и оказион. Може да вляза в някаква лизингова схема и да вдигна лимита на парите. Би ли погледнал, ако обичаш. Чоека от магазина иначе ми каза ,че на края на този месец ще имат изложение и със зареждането на новите модели цените на досегашните ще влязат в някаква акция, което е идеално за мен.
Аз всъщност никога не съм снимал с DSLR и не мога да направя съпоставка, затова гледам и Panasonic-а, че ми излиза най-изгодно. „
Мдам. Наистина няма да хванеш разликата между обектив на сапунерка и китов обектив на DSLR. Единствената ти полза ще е, че ще можеш да снимаш на по-тъмно.
А за Панасоника от серията FZ мога да ти говоря много, но все пак виж дали един Pentax от по-висок клас за същите пари или по-евтино, няма да ти легне повече на душата. При ултра-зумовите най-важен е зума. Иначе човек би си купил сапунерка с матрица 1/1.66. Ето една прилична съпоставка между Паната и Пената:
http://www.camera-catalog.com/compares/popular/pentax_optio_x90_vs_panasonic_lumix_dmc-fz38
Аз съм стар фен и на двете марки и не бих искал да накланям везните. Просто трябва да знаеш какво можеш да получиш за тези пари.
kookki
Чет, 23.09.10, 00:02
Забравих да спомена, че намерих един изостанал nikon d 60 в един магазин, на приятната цена 699 лева, но продавача твърдеше, че снимането ставало само през визъора, а дисплея бил за преглед на снимката. Не беше запознат дали снима клип. Аз също не разбрах дали е така докато четях тази характеристика. Цената му обаче е шанс да си купя допълнителен обектив.
Ти какво мислиш за модела ?
phrozencrew
Чет, 23.09.10, 06:56
Nikon D60 е поостарял модел, аналог на Canon 350D, ако не се лъжа. Снимал съм с тоя апарат и останах особено възхитен от снимките на открито, както и от ниския шум при RAW и високо ISO. Само ме притеснява цената, за която ти го дават. За 700 кинта можеш да си вземеш този модел в комплект с 2 обектива. Огледай се тук какво и как върви.

ПС: При повечето DSLR модели снимането става като гледаш през визьора. Live View на дисплея имат само по-новите модели, но те са повечко парички. А видео снимат само модели над 1500лв. Замисли се дали наистина искаш DSLR.

редактиран от phrozencrew на 23.09.10 07:01
кака.лара
Чет, 23.09.10, 19:44
D60 е чудна репортажна /похвала!/ машина, но има повече смисъл да го намериш втора ръка. Само да е добре запазен. Иначе за 700 е по-умно да вземеш нещо по-модерно.

Клипчета не снима, но прави бързи серии. Главният му кусур е като на всички Никони. Терсене е откъм съвместимост на обективите. Даже не с всички "Никар"-и се разбира много-много.

За визиране да не ти пука. Едно че дисплея лъже откъм фокус, цвят и тон, друго че целия смисъл на огледално-рефлексните е в гледането през обектива направо от визьора. Инак всеки сапунер ти дава образ от обектива на дисплей.

Не ти трябва стабилизация. По-малко пий да не ти треперят ръцете и това ти е.

Абе от Сменичката по-велика щракалка няма да измислят никога!

phrozencrew
Чет, 23.09.10, 20:26

RE: Избор на фотоапарат

” Не ти трябва стабилизация. По-малко пий да не ти треперят ръцете и това ти е.
Не мога да се съглася. Когато видиш разликата в снимките по музеи и в стая на 1/20 или 1/10 ще разбереш доста добре къде е разликата с и без стабилизация. Аз също понякога умишлено изключвам стабилизацията, но само когато снимам от статив. Ползвам един стар Welbon. който за стайни портрети е идеален. Но да ми щракаш на 1/20 и да търсиш рязкост без стабилизация, е гати и робота дето трябва да си !
Вместо много думи и раздуване, по-добре да видим едно тестово ревю на тялото D60 с обектива Nikkor 16-85VR. Има сравнение и на кадри с и без стабилизация.
spursy
Чет, 23.09.10, 20:39
Имайки предвид споменатата сума, аз лично бих си взел някоя добра сапунерка (но никога Сони).
Ако човек няма по-професионални изисквания към апарата си и не иска да дава четири цифрени суми няма нужда да се хвърля на DSLR поне засега. Лично мнение.
кака.лара
Чет, 23.09.10, 20:48

RE: RE: Избор на фотоапарат

” ...Но да ми щракаш на 1/20 и да търсиш рязкост без стабилизация, е гати и робота дето трябва да си !


Цитат
Стрелецът трябва да направи едно дълбоко вдишване, после пълно издишване, след това едно непълно вдишване, но същото да не е по- голямо от ½ обема въздух, който е изпуснал при първото вдишване последвано от издишване. Прави се трето вдишване при което поетия въздух да надвишава малко отгоре, като обем спрямо второто вдишване, като същото се последва от изпускане на въздуха при което в дробовете да остане много малко въздух, който като време трябва да стигне за произвеждане на изстрела. Точно през този период в крайната фаза на изпускане на въздуха стрелеца прави грубото премерване с оръжието, а финото започва след като е задържан въздуха. Нетрениран стрелец може да задържи дъх между 7-8 секунди, а опитен между 10-12 секунди. Точно в този период стрелеца трябва да произведе изстрел...

Майтапче! Ама само наполовина
phrozencrew
Чет, 23.09.10, 21:11
Ако снимаш паметници или пейзажи - става, но ако снимаш сватба или детски рожден ден ... няка си може да бая да изнервиш народа с ти техники . Другото важно е стойката на ръцете. Лечението на липсата на стабилизация е светлосилен обектив, а и светкавица. Но аз малко недолюбвам светкавиците (освен ако не говорим за нещо ала TTL с поне 3-4 броя).
Иначе се съгласявам и с мнението на spursy. Както по-горе споменах, човек наистина трябва да се замисли дали търси арт-ефекти, като бокета, дефокус, сплашове и т.н. или просто иска да снима любимите си хора за спомен. За цената на DSLR на старо с обективите човек би могъл да си вземе доста добра сапунерка. Аз бих си купил някой G на Canon. Примерно от версия 6 нагоре. Но не ми е толкова мазен курбана.
И тъй като заговорихме за D60, светлосилни обективи и стабилизация ето още една интересна статия, която добавя още малко светлина, когато човек се колебае:
Стабилизация vs. светлосила
Лично аз си избирам светлосилата, но струва повечко парички.
kookki
Чет, 23.09.10, 22:49
Благодаря за съветите ! Като си направих аналогия с други неща ,който се купуват, като кола, телевизор, телефон, въздушна пушка и т.н., никога не съм се хвърлял на най-скъпото или най-качественото. Човек има нужда от прецизност, ако цели нещо определено с продукта, а аз просто искам да си снимам семейството и затова се отказвам от dslr-а. Сега се дразня на това, че оскъпяват фотоапаратите с тъпия и ненужен зуум, вместо да слагат по-големи матрици. На кого му е нужно 20 - 30 оптично, като при 10Мр повече от 5 пъти приближение е глезотия ?
По магазините обаче зареждат предимно такива или с матрици 1/2.33-2.5".
Апаратите с 1/1.6-1.8 струват колкото един dslr.
Попаднах иначе на този и утре ще ходя да го гледам. Ако го взема ,ще се похваля.

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.