download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Това , което ни учудва!?!

Автор
Съобщение
anonymous
Пон, 15.07.13, 15:25
"Този текст е написан като доказателство за в какви невероятни и неочаквани ситуации може да попадне вашият мозък и как да разреши....."
редактиран от anonymous на 15.07.13 17:15
insecteater
Пон, 15.07.13, 16:26
Само не ми е ясно ако този текст е патентован, как може да бъде разбран от човек, който не разбира Български, че да го използват в европейския съюз?
iceman_
Пон, 15.07.13, 18:15

Този текст е написан като доказателство за това в какви невероятни и неочаквани ситуации може да попадне вашият мозък и как да разреши правилно евентуален проблем. В началото ви беше трудно, но сега четете текста без да се замисляте излишно върху написаното. Ако разбирате този текст, бъдете доволни от себе си! Не всеки човек може да прочете този текст!

dreamskill
Пон, 15.07.13, 19:26

RE: Това , което ни учудва!?!

Този текст е написан като доказателство за това в какви невероятни и неочаквани ситуации може да попадне вашият мозък и как да разреши правилно евентуален проблем. В началото ви беше трудно, но сега четете текста без да се замисляте излишно върху написаното. Ако разбирате този текст, бъдете доволни от себе си! Не всеки човек може да прочете този текст! „

71 С1 Б1Л УМ3Н 83! Браво. В твоя чест си го преместих от единия крачол в другия
insecteater
Сря, 24.07.13, 08:45
Пoдсетен от забавните картинки на bigiadri с които се закача с четенето, се сетих за един текст, който много ми беше харесал и реших да ви го покажа:


Двадесет и първа глава
Пътят към свободата
„Не трябва да вярваме на мнозината, които твърдят, че само свободните трябва да бъдат образовани, а по-скоро трябва да вярваме на философите, които казват, че само образованите са свободни.“
Епиктет, римски философ и освободен роб, „Дискурси“

Фредерик Бейли е бил роб. Като малко момче в Мериленд през 20-те години на XIX в. той не е имал нито майка, нито баща, които да се грижат за него. („Често срещана практика е — ще напише той по-късно — децата да бъдат отделяни от техните майки…, преди да са навършили дванадесет месеца.“) Той е едно от многото милиони робски деца, чиито реални възможности за изпълнен с надежда живот са се равнявали на нула.
Това, което Бейли вижда и преживява през детските си години, оставя неизличим отпечатък върху него: „Често се случваше да се събудя призори от сърцераздирателните писъци на една моя леля. [Надзирателят] обичаше да я връзва за една греда и да бичува голия й гръб, докато той буквално не се покриеше с кръв… От изгрев до залез той проклинаше, беснееше, удряше и шибаше робите на полето… Явно му доставяше удоволствие да изявява дяволското си варварство.“
В главите на робите е набивана — от господарите и от амвоните, от съдилищата и държавата — представата, че те по рождение са по-нисши, че Бог нарочно ги кара да страдат. Както показват множество пасажи, Светата Библия оправдава робството. По този начин „институцията на личната собственост“ се запазва въпреки чудовищната си природа — нещо, което дори и нейните поддръжници трябва да са схванали.
Има едно още по-красноречиво правило: робите трябва да останат неграмотни. В Южните щати от преди Гражданската война се налага тежко наказание на всеки бял, научил своя роб да чете. „За да направиш един роб доволен — ще напише по-късно Бейли, — трябва да го накараш да не мисли. Необходимо е да затъмниш моралния и мисловния му поглед и — поне доколкото е възможно — да унищожиш в него силата на разума.“ По тази причина робовладелците трябва да контролират това, което робите чуват, виждат и мислят. Затова и четенето и критическото мислене са опасни и дори гибелни за едно несправедливо общество.
Представете си сега Фредерик Бейли през 1828 г. — десетгодишно афроамериканско момче, поробено, без каквито и да било граждански права, откъснато преди много време от ръцете на майка си, продадено далеч от разбитите останки на своето голямо семейство — все едно е теле или пони, — прехвърлено в незнайно стопанство в чуждия град Балтимор и осъдено на доживотен робски труд без изгледи за помилване.
Бейли е изпратен да работи за капитан Хю Олд и неговата жена София, като е преместен от плантацията в градското оживление, от земеделска на домашна работа. В тази нова среда той всеки ден се натъква на писма, книги и хора, които могат да ги четат. Той открива това, което сам нарича „мистерията“ на четенето — има някаква връзка между буквите на страницата и движението на устните на четящия, почти пълно съответствие между черните заврънкулки и произнасяните звуци. Тайно той започва да учи от правописния речник „Уебстър“ на младия Томи Олд. Запаметява буквите от азбуката. Опитва се да разбере кои звуци изобразяват. В крайна сметка моли София Олд да му помогне да се научи. Впечатлена от интелигентността и голямото желание на момчето — и може би, не знаейки за забраната — тя се съгласява.
Капитан Олд открива, какво се случва, когато Фредерик вече може да срича думи от три-четири букви. Вбесен, той нарежда на София да престане. В присъствието на Фредерик той обяснява:
„Единственото нещо, което трябва да знае един негър, е да се подчинява на своя господар — да прави това, което му е наредено. Учението ще развали и най-добрия негър на света. И така, ако научиш този негър да чете, вече нищо няма да го задържи. Той никога повече няма да може да бъде роб.“
Олд порицава София така, все едно Фредерик Бейли не е в стаята или сякаш е парче дърво.
Но в същото време той разкрива на Бейли голямата тайна: „Сега разбрах… силата на белия човек да поробва черния. От този момент вече знаех какъв е пътят от робството към свободата.“



Карл Сейгън - Свят, населен с демони

В момента повечето българи сме технически грамотни - т. е. технически можем да четем. Но да не искаш да четеш или когато го правиш да не осмисляш и не използваш придобитото познание ми се струва, че е абсолютно същото като да си неграмотен.

редактиран от insecteater на 24.07.13 09:08
редактиран от insecteater на 24.07.13 09:08
anonymous
Пон, 29.07.13, 07:38
Най-голямата АРТ- фабрика в света. Намира се в провинция Гуа Дун , град До фен, разбира се в Китай! В тази фабрика хиляди китайски художници , ден и нощ правят копия на известни картини за масовия потребител, при какви условия ще видите:

anonymous
Чет, 22.08.13, 21:23
Най-голямото живо същество! Това е секвоя в Националния парк "Секвоя" в САЩ. Като обем е повече от 1500 куб. метри. Носи името ген. Шермен, герой от гражданската война. Възрастта му е около 2000 години!

    Наскоро учените откриха в джунглите на Колумбия неизвестен до сега бозайник. Откритие което през последните 35 години не беше правено! Кръстено е олингито:

anonymous
Нед, 08.09.13, 08:57
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UcTY7KUqWPs#t=219
           "Минута на славата" - по индийски
programings
Нед, 08.09.13, 21:41

phrozencrew
Нед, 08.09.13, 22:22
programings, пропусна един от най-култовите моменти на концерта:

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.