download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Свръхчовек- вьзможно ли е? Ако е вьзможно, как !

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Автор
Съобщение
anonymous
Съб, 05.12.09, 18:13
Приятелю,Deringer, не вьзприемай моите думи като някаква обида,подигравка в неграмотност! Защо до сега се получаваше разминаване темата? ! Защо ти сега се почувства донякьде засегнат? Истината е , че в повечето случай на общуване между хората, самите хора са обьрнати навьтре кьм себе си ,слушат повече своя вьтрешен глас ,когато става за нещо вьпрос, те виждат своята представа за това нещо! Както до сега в темата! Едно заглавие като това е достатьчно да извика в сьзнанието някаква ваша представа за него и след това ,колкото и да се обяснява че става вьпрос за друго, тази ваша представа не може да се промени! Хората ,които са обьрнати навьтре кьм себе си са много удобни за манипулиране, защото манипулаторьт ги разхожда ловко из вьтрешните им представи и може без никакьв проблем да вземе това което иска! Приложната психология е това орьжие !,което дава вьзможност да разбираме посланията , кодовете 1/. на речта 2/. на говора 3/. на лицевото изражение .4/. на положението на тялото. Тя ни научава да сме обьрнати кьм сьбеседника , да долавяме и разкодирваме всичко за него. Всичко това пьк е необходимо за да бьдем позиционирани правилно в ситуации например като - да се представиш добре в интервю за работа, да свалиш гадже, да избегнеш критичен случай,да вземеш успешно изпит и т.н. За да се постигне всичко това не е никак лесно. Важното е обаче човек да има желание и интерес...
  P.S. Както виждате разнобоят продьлжава в следващите постове.
редактиран от anonymous на 05.12.09 18:16
deringer
Съб, 05.12.09, 19:23
bigiadri просто ми повтаряш неща,които знам...
Аз пак ще попитам...връзката със термина Свръхчовек...изброяваш ми неща свързани с нормалния човешки живот?-нищо свръх няма...
Манипулация? пак нагазихме в дебрите на КГБ и ЦРУ,което уж не беше заложено като аргумент
редактиран от deringer на 05.12.09 19:24
pdtomov
Съб, 05.12.09, 19:44
От това което съм чел и от личния ми опит съм стигнал до следните заключения:
1.Съвременния човек се различава малко по умствен капацитет от неандерталеца.
2.Висшите поведенчески реакции в голяма степен са генетически заложени в животните и човека.
3.Психологически похвати не трябва да се прилагат спрямо умни и интелигентни хора.
4.Лидер не се създава, той се ражда такъв.
5.Група в която има двама лидера или се разпада, или единият лидер напуска.
Има и още, но ще стане много дълъг поста.

Ето един пример как сработва генетично вградена реакция на подчиненост пред белият господар (макар и с дръпнати очи), в човека притежаващ най-голямата власт в света!

shaman
Съб, 05.12.09, 19:58

RE: RE: Свръхчовек- вьзможно ли е? Ако е вьзможно, как !

” Това за процентите от мозъка,които използваме(дали са два-три или 10 - все едно),е една от големите заблуди на нашето(информационно) време. В едноименната книга на Карл Крушелницки е разнищена на стр.170. Ще цитирам само едно изречение от края на съответната глава:"Всъщност ако използвахте целият си мозък едновременно,сигурно щяхте да получите силен епилептичен припадък.А и едва ли ще чуете някой лекар да каже:"За щастие ударът е попаднал в онези неизползвани 90% от мозъка,така че всичко ще бъде наред..."."
Стиляне, това със 10% го дадох само като пример, целта на която оба4е се оказа не е за тази тема въобще.
Мисля, 4е няма смисъл да се отклоняваме от това , което самия Биги иска( е искал) да достигне.
Ако ще говорим за мозъка и неговите функции в нашето развитие, мисля 4е не му е тук мястото.
Не си помисляй, 4е погрешно съм те разбрал, теорията за тези 10% всъщност е било нещо, което са доказали още преди сигурно 50-60 год, не съм сигурен.Базирано е на функциите на мозъка спрямо съответната зона, която обхващат.
Има много съвременни теории за това как и колко от нашия мозък функционира, пример ще дам с едно изказване на д-р Р.Шелдрейк, който в една от своите книги заявява, 4е нашият мозък не е склад за спомени, а по скоро го сравнява като приемник.Неговата теория е (цитирам) - Паметта не е записващ процес, който вкарва информация някъде в мозъка, а пътуване в миналото, което нашия мозък прави непрекъснато.

За мен самия, По- голям мозък, не озна4ава по - умен, но това е много деликатна и тъмна материя, в която не смея да навлизам, най- малкото защото нямам нужните познания, за да се опитвам да оборвам.
Така 4е да оставим хората да си обсъждат и да не им разваляме темата.
_____________________________
In The Hands of The Shaman ®

wqwe
Нед, 13.12.09, 02:49
Чисто прагматично: търсете свъхчовека сред медитиращите хора.

Дали ще е Кастанеда, дали ще е йога или дзен, дали ще е Large Group Awareness Training винаги трябва да има голяма доза самопознание.

Много хора говорят с бог, дори ежедневно се молят. Малко слушат бог, истинска медитация. Проблемът идва от ума, който не понася пустотата. Всички ни е страх от нея. Пустотата, в която някои дзен монаси се чувстват у дома.

Често съм се питал какво ако в училище вместо химия и физика ни учеха как да живеем. Как да решаваме личните си проблеми ефективно. Как да комуникираме открито с другите. Как да лекуваме травмите си сами. Как да приемаме реалността без да я отхвърляме. Нещо, което повечето хора цял живот не успяват да направят. Нищо, пак ще им се наложи да пробват.

Свръхчовеци са бебетата -- просветлени човешки същества. Потапянето в пътешествието наречено живот поставя своите проблеми пред всеки един от нас. Можем ли да се върнем обратно в състояние на просветленост след като сме преживяли всичко което ни се е случило? Има ли място в сърцата ни за тази болка?

Нещо като просветления учител, който след като е хванал бика се върща на пазара в селото.

10. In the World
10. In the World

anonymous
Нед, 13.12.09, 12:27
Признавам се ,бях решил да изоставя темата!И щях да го направя ,ако имах вьзможност да я изтрия! Аз сьм човек ,който като захване нещо , трябва да го доведе до край, може да не го направи хубаво ,но да е докрай! Да си каже- толкова мога ,толкова направих,друг като може по-добре ,да го направи по-добре! Последният пост на Владимир отново ме вьрна в темата , прочетох я отново!Опитах на ново да преценя позициите на всички ,които са писали и вьпреки основния негативен тон смятам ,че темата е полезна ,поне за това последно ТЪРСЕЩО момче! Дори само то да я чете ,ЩЕ ПРОДЪЛЖА!
   Може би ,ако бях написал ПОВЕЧЕТОЧОВЕК или нещо подобно вместо Сврьхчовек нямаше да има тези дебати ..., но всичко е минало . Пьрвоначалната ми идеята за темата е и си остава: Как да познаваме по- добре хората, как да комуникираме по- добре с тях, как да подобрим нашите вьзможности за комуникация и всичко това чрез ПРИЛОЖНА ПСИХОЛОГИЯ! Всеки един от нас е имал проблеми с човешката комуникация , тук няма изключения! А тези проблеми са причина за много междуличностни конфликти ! Те са причина да изпитаме дискомфорт при житейски ситуации например когато се окажем между непознати хора,когато сме сами на маса в заведение ,когато непознати се опитват да ни заговорят, тези проблеми са причина за стрес и емоционални травми, които са често по-дьлбоки и трайни от физическите,тези проблеми са причина за разбити семейства, отчуждаване ... Подобрената комуникация , познаването на хората биха ни помогнали да избегнем ситуации опасни за здравето и живота ни! Ех,ако човек може да се справи с тези проблеми ,ще бьде наистина чудесно, ще бьде наистина повече от обикновен човек! Ще бьде уверен и успешен човек! А това е постижимо! Това се учи, за сьжаление Владимире, не в училище!
   За да продьлжа темата искам да поставя и условия: 1. Тези ,които ще пишат тук да бьдат кратки, да пишат неща пречупени от тяхното сьзнание ,а не линкове и преписани страници. 2. Всякакви по-нататьшни вьпроси относно заглавието и защо тук - да няма.Писахме достатьчно!
  В следващия пост ще напиша и сьдьржанието , към което ще се опитаме да се придьржаме!
dreamskill
Нед, 13.12.09, 15:30
wqwe
Нед, 13.12.09, 17:26
Стига с тая приложна психология, приличаш на някой руски възпитаник! Другата страна на "разумното обяснение" е мистичното преживяване, не е нужно всичко да си обясняваме или да се манипулираме, можем просто да вярваме. Малко ли неща във нас и около нас са мистика, малко ли суперхора са мистици приживе.

Също предлагам да споделим за групи за самопознание в БГ и не само. Знам, че има много, интересно е каква част от хората се занимават с personal development. Колко хора четат stevepavlina.com, колко хора танцуват като дервиши, колко практикуват дзадзен, колко само раздуват локуми по форуми?

anonymous
Нед, 13.12.09, 18:53
Ето и съдържанието на темата кьм което ще се придържам най-напред :
  1. Основи на науката за разбиране на хората.
  2. Четирите кода на общуването
  - словесен код - разшифроване, анализ и използването му
  - гласов код - разбиране ,анализ , характеристики
  - код на тялото- разбиране,анализ използване
  - код на лицевите мимики
  3. Използване на кодовете за определяне типа на характера.
  4.Защо е необходимо всичко това?
   Ще изложа всичко това ,независимо от вашите мнения . По това дали се посещава темата ще определя дали е интересна. Ако има интерес ще ПРОДЪЛЖА!
   Повечето хора смятат ,че да разбираш хората като се доверяваш на вьтрешния глас е изкуство дадено не на всеки.Че това е нещо мистично,че това е най-малкото необикновено качество. Не е така-това е наука.Вашият човекоусет се дължи на вашата информираност и на това ,че вие живеете в сьгласие с вашите чувства.Емоциите като радост,гняв, страх , които се раждат в главния мозьк и се управляват от него се предават от него на речта,на лицевото изражение, на тялото. Гласьт на човека,неговият тон,жестикулациите, лицевото изражение са сложна форма на предаване на информация между два мозька.Едни имат по-голяма способност да разчитат тази информация ,други по-малка ! Но това се учи ,то може да се усвои.Науката го е описала,разгадало го е и ни е дала вьзможност, ако желаем да го усвоим!
   Сьществуват четири кода, които главния мозьк разшифрова. Два от тях словесния и гласовия се вьзприемат от слуха, а другите два изражението на лицето и позите на тялото се вьзприемат визуално!Обработването на тези кодове се извьршват в различни участьци на главния мозьк , това е сложен биопсихологически процес, който в крайна сметка дава една цялостна картина .
  Ще продьлжим за словесния код в следващия пост.
anonymous
Пон, 14.12.09, 13:28
Чрез словесния код в мозька на човека постьпва огромна по обем информация. Тази информация вьрви по така наречената от психолозите словесна информационна пьтека . Ето една част от информацията ,която се движи по нея и която можем да наречем особености на речта: жаргон, ирония,често повтаряне на "Шегувам се",ограничен словесен речник,граматични грешки, честа употреба на сплетни,думи от друг език,твьрди вьзражения,собствено принизяване,говорене най-вече за себе си,четене на нотации,увьртване, прекьсване ,хвалба,немногословен,бьз собствено мнение,не завьршване на изречения,акцент,щедрост на комплименти,едно говори-друго прави,често се смее или хили,говорене на странни неща и още поне около 100 други черти-особености! При такьв обем информация ,какво ни остава освен ДА СЛУШАМЕ, да бьдем добьр слушател.Слушайте внимателно един човек и той ще ви разкаже всичко ,каквото ви е небходимо!Как човек може да използва тази информация е дьлго и сложно да се разказва,но тази информация може да разграничи даден човек ,като маниер , като синдром. Ето по важните , които само ще изброя без да описвам :
- този ,които владее изкуството да общува
- синдром "Аз се шегувам"
- този ,който не разбира какво говори
- този ,който обича да спори
- синдром на любителя да разваля настроението на другите
- синдром на бьбривеца
- синдром на прескачащия от едно нещо на друго
- синдром на обичащият да интриганства
- синдром " АЗ и само аз"
- синдром да се бьрка в чужди работи
- синдром " Ще разкажа на всички"
- синдром на любителя да увьртва
- синдром на излишна праволинейност
- синдром на самоунищожаване,самонеуважение
- синдром " А аз не знам"
- синдром на льжеца
- етнически синдром
- синдром на любителя на жаргона
- синдром на заекване
- синдром на фрагментиране на речта
- синдром на снисходителност
- синдром на словесния провокатор
 и още много други разграничавания на постьпващата словестна информация.
  Сами виждате ,колко много е само отбелязването ,да не говорим за тьлкуване и използването на този вид информация. А като се прибавят и другите инфопьтеки ...
  Ще продьлжим другия пьт!

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.